Je werkt super hard aan een nieuw fris stukje tekst – een nieuwsbrief, blogpost, bericht voor sociale media, of wat dan ook – je gooit het in de ether en dan…
Niets.
Niemand reageert, géén likes, géén opmerkingen. Het is alsof je tegen een grote groep mensen roept, maar niemand hoort je. En dat is niet leuk, je genegeerd voelen is gewoon ontzettend pijnlijk. En wanneer je dit keer op keer overkomt geeft je dat een heel vervelend gevoel.
Wat is de reden dat je genegeerd wordt?
Er kunnen verschillende problemen zijn. Vaak is het niet slechts één ding’, maar eerder een combinatie van verschillende problemen (toon, timing, inhoud of het gebrek daaraan).
Inmiddels, door mijn ervaring, weet ik dat als je teksten niet werken het meestal ligt aan de volgende 3 problemen:
Als de inhoud van je teksten droog, zakelijk en zonder persoonlijkheid klinkt, dan scrollen je lezers snel door of klikken ze je pagina weg.
Als je voortdurend merkt dat je denkt: “Dat kan ik niet zeggen! Ik moet professioneler klinken! ” Kan het zijn dat je teveel censureert en zo de persoonlijkheid uit je tekst haalt. Kortom… schrijf eens iets waarmee jij jezelf niet tegenhoudt, vlieg eens uit de band. En kijk hoe de mensen reageren.
Ben je in je e-mails te veel van; koop nu, ik heb een ge-wel-di-ge actie enzovoort, is een enkeltje naar de prullenbak in de meeste gevallen een gevolg. Kijk, iedereen is anders, maar over het algemeen vinden mensen het niet leuk om een constante kogelregen van verkooppraatjes te ontvangen. Probeer meer waarde te leveren door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden van je ideale klant, zodat ze met deze antwoorden een volgende stap kunnen zetten.
Zoveel ondernemers zijn geobsedeerd door details die er niet echt toe doen
(“Moet ik een foto toevoegen van een bloeiende lotusbloem of een foto van een glimlachende vrouw die aan yoga doet?”).
Niets van dat alles doet er echt toe. Wat er toe doet … is een krachtig verhaal vertellen met een vleugje emotie.
Wil je mensen enthousiast maken voor je cursus, training of dienst vertel dan een verhaal.
Bijvoorbeeld: Wil je dat mensen enthousiast worden over je cursus om stress te verminderen? Vertel dan een waargebeurd verhaal over de onverwachte mentor die in je leven kwam en die je alle geheimen heeft geleerd van mediteren en hierdoor je leven op z’n kop stond.
Verhalen vertellen is de sleutel om mensen geïnteresseerd te krijgen.