fbpx

8 tips om je creatieve FLOW te vinden, zodat je sneller en betere teksten schrijft

Het schrijven vanuit FLOW is voor mij als Copywriter van cruciaal belang, niet alleen omdat mijn teksten veel sneller geschreven zijn, maar ook omdat ze kwalitatief beter zijn. Dit komt omdat ik mij volledig heb kunnen ‘afsluiten’ en mijn creatieve rechter hersenhelft maximaal heb kunnen activeren.

Als je niet schrijft vanuit FLOW raak je continu afgeleid en telkens de draad van je verhaal kwijt. Hierdoor zijn je teksten veelal minder goed en kost het schrijven je meer tijd.

Het feit is dat je als Copywriter in flow moet zijn om goed te kunnen schrijven, maar ook wij zitten niet altijd in de flow. Maar wat is FLOW nu precies?

Wikipedia legt uit: Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert.

Niks is erger dat je een tekst moet schrijven en er komt geen woord op je beeldscherm.

Ik deel graag in deze blog mijn 8 tips hoe jij ook kunt schrijven vanuit flow. Tip 8 was voor mij een echte gamechanger. 

Teksten die ik in een ‘flow’ heb geschreven, zijn vol energie en leveren zoveel meer reacties en likes op.

TIP 1 - De beste tijd om te schrijven

Bepaal wat voor jou de beste tijd is om te schrijven. Dit is voor iedereen verschillend. Ik schrijf graag in de ochtend, met badjas aan en laptop op mijn schoot, tot een uurtje of 2 en dan is het gedaan.

Ik heb dan geen afleiding van de rest van het gezin, want die zijn aan het werk of naar school.

Wat zijn jouw meest creatieve uren om lekker te kunnen schrijven? Probeer dit voor jezelf te ontdekken. Wie weet is dit voor jou wel in de avond als bijvoorbeeld alle kinderen op bed liggen. 

TIP 2 - Tijdsblokken

Als je hebt bepaald wat de tijden zijn waarin je het beste schrijft, bescherm deze tijdsblokken met je leven!

Plan geen andere afspraken. Geen telefoon, zet je mailbox offline en zet al je andere sociale media verleidingen offline. Zodat je niet wordt afgeleid.

TIP 3 - Dwaal niet af

Zet doelen wat je gaat schrijven. Welke e-mail wil je af hebben voor je mailinglijst of welke post voor sociale media? Maak voor jezelf een planning. Deze planning maak je een dag of avond van te voren, zodat je gelijk in het door jou bepaald tijdsblok kunt gaan schrijven.

Ga je eerst plannen en daarna schrijven, is het moeilijker om in de flow te komen.

TIP 4 - Inspiratie

Kijk waar jij je inspiratie vandaan kunt halen? Voor mij is dat vaak onder een warme douche, maar ook tijdens een boswandeling of in de sportschool hangend aan de ijzers. Ik krijg dan vaak zoveel ideeën en inzichten dat ik gelijk in de kleedkamer van de sportschool of tijdens het wandelen de inzichten en ideeën noteer in mijn telefoon. Ik gebruik hier de app Braintoss voor – echt geweldig! Deze app stuurt je namelijk gelijk een e-mail ter herinnering.

Tijdens deze momenten krijg ik mijn beste ideeën. Deze ideeën en inzichten krijg ik niet als ik aan mijn bureau achter mijn laptop zit.

Ik moet dus ook regelmatig wandelen en sporten om weer nieuwe ideeën te krijgen – geen excuses meer voor mij om niet te bewegen.

TIP 5 - Toffe werkplek

Zorg voor een fijne werkplek, fijne muziek en lekkere koffie of thee. Ga niet tussen de was zitten of in de rommel – dit werkt voor de meeste mensen afleidend.


Wat ik ook regelmatig doe en goed voor mij werkt, is het schrijven op een andere inspirerende locatie, zoals een hotelbar of een gezellig koffietentje. Ondanks de omgevingsgeluiden krijg ik toch veel gedaan. En er is altijd lekkere cappuccino ☕

TIP 6 - Focus and flow is a NO-GO!

Geef jezelf de tijd om te schrijven en werk niet met te veel deadlines, want die ‘killen’ je creativiteit. Als ik een homepagina of salespagina schrijf ben ik hier minimaal 2 weken mee bezig, soms nog meer.

Ik heb die tijd nodig, omdat ik simpelweg niet elke dag super creatief ben. Ik heb ook regelmatig te maken met een ‘writer’s block’. Geloof me, tijdens deze dagen ligt mijn creativiteit ergens onbereikbaar op de Bahama’s en komt er geen woord op mijn beeldscherm.

Plan voldoende tijd in, want er zijn moment dan geldt: Focus and flow is a NO-GO!

Als je geïnspireerd bent en je bent helemaal in ‘flow state’, schrijf dan door. Zeg al je afspraken af, laat je stofzuiger in de kast en blijf doorgaan met schrijven. 

Voel je hier niet schuldig over, de afspraken die je had staan kan je beter doen als je in een ‘no-flow state’ bent (om weer in de flow te komen :)))

TIP 7 Oefen, oefen en oefen.

Mijn hersenen zijn al zo getraind dat ik niet meer anders kan dan schrijven in de ochtend,  vooral in het weekend zit ik graag met mijn laptop op de bank.

Train jezelf met wanneer voor jouw de beste tijd is om lekker te kunnen schrijven.

TIP 8 - De meest belangrijke tip!

De reden waarom jij je continu uit de flow haalt en waardoor jij twee keer zolang bezig bent is, omdat je tijdens het schrijven je zinnen gaat aanpassen om deze mooier neer te zetten en de rode regels gaat corrigeren. Deze combinatie van schrijven en corrigeren is dodelijk voor je creativiteit. 

Schrijf eerst je tekst, met alle fouten en lelijke zinnen, en ga daarna pas je tekst corrigeren en mooi maken. Je zult merken dat je veel sneller klaar bent met het schrijven van je tekst.